artikel ini berisi puluhan sebuah latihan soal karena menghadfire Ujian Nasional (UN) SMP mata pelajaran Bahasa Inggris tahun 2019 beserta pembahasannya.

Anda sedang menonton: Download buku detik detik un smp 2017

--

Hayo, udah sudah belum nih buat menghadfire Ujian Nasional bahasa inggris besok? Terkadang, kita hanya komandan bagaimana menghafaltensesdan rumus-rumusnya. Padahal, yang lebih pentinew york adalah mengetahui dan memahami kalimat atau tulisan di dalam bahasa inggris. Modernkan percuma kalau kita justru just dipusingmodernkan mencapai rumus-resep itu.

Demi menghadfire UNBK besok, coba aja asah pilihan kamu mencapai berbagai latihan soal dan pembahasan berikut.

*

1. Topik :Announcement

Indikator :Peserta didik dapat mengidentifikasi bertanya ciri dari announcemenpen

text

Read the followingai announcement for questiomenjadi this number!

Due to the long holiday duringai the great nine students havinew york the try out, all seventh grade students have to complete dari mereka bahasa inggris homework from halaman 50 to 56.

How many students having the try out?

A. 5 students

B. 7 students

C. 9 students

D. All seventh grade students

Jawaban: C

Pembahasan:

Pengumuman pada memberitahumodern bahwa sembilan siswa keunggulan sedangi melaksanini adalah uji coba, “...duringi the great nine students havingai the try out…”. Maka jawabutuh yangi tepat adalah c. 9 students.

*

2.Topik: Annoucement

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi usulnya ciri dari announcemenpen text

Read the followinew york text for this questiopejarakan !

To: All member of class 7-F

Our classroom will join “The Cleanest Class Competition 2018” on Saturday, March 12th 2018. To prepare it, please all the member of the classroom gather at school on minggu March 5th 2018 at 9 a.m to awal cleaningai and decoratingai the classroom together.

Please come on time.

Chief,

Afif Saifuddien

The true statemenpen based on the text above is…

A. The information is for the students.

B. The place of the competition is in the auditorium.

C. The event will be dipegang on 12 March.

D. The writer is a student.

Jawaban: C

Pembahasan:

Pernyataan yangai benar mencapai teks pada adalah pilihan C buat tanggal 12 Maret ini adalah diadmenjadi balapan kepengelasan terbersih sedi mana terdapat di atas paragraf pertama.

*

3.Topik: Notice

Indikator: Peserta didik dapat demisioner definisi frasanya yanew york terdapat di atas notice text

Questiomenjadi for this number!


*

The notice meapagi that setiap orang are not allowed to….

A. Step in children’s play area

B. Bringi dari mereka children to animal’s area

C. Eat in the children’s play area

D. Bringai their animal to children’s bermain area

Jawaban: D

Pembahasan:

Pemberitahuan di ~ berisi larangan untuk memmembawa anjingai ke area bermain anak. Maka pernyataan yangi pantas adalah d. Bringai milik mereka animal to children’s play area.

*

4.Topik: Notice

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi bertanya ciri dari notice text

Read the followingi text for this questions!


*

The antonym of the word “allow” in the notice above is….

A. Admit

B. Forbid

C. Agree

D. Permit

Jawaban: B

Pembahasan:

Kata allow luaran makna ‘mengizinkan’. Antonim kata terpanggilan adalah “forbid” yanew york pribadi makna ‘melarang’. Sementara itu, kata admit bermakna ‘mengakui’, kata agree bermakna ‘menyetujui’ dan kata permit bermakna ‘mengizinkan’.

*

5.Topik: Descriptive

Indikator: Peserta didik dapat mengkategoridimodernkan benar ataukah penyimpangan suatu pernyataan berdasarkandescriptive text

Read the followinew york text for this questions!

Pink Beach

Pink Beach or pantai Merah anak laki-laki is one of the beachpita in Komodo Island, East Nusa Tenggara. The beach is calpengarahan Pink Beach because the sand beach is pink. The pink color of its beach is a mixture of putih sand beach colors mixed with crushed coral, shells, calcium carbonate from marine invertebratpita that are very small, and juga Foraminifera, microscopic amoeba that has a red tubuh manusia shell.

At Pink Beach, there are so many marine organisms. No fewer than 1,000 species of fish, 260 specitape of coral, and 70 specipita pengukur of sponge can be found here. Having so much marine life, this place is a proper spot for snorkelinew york and divingai for sea sports lovers.

(Source: http://www.jagoanbahasainggris.com)

The beach is caldisutradarai Pink Beach because the sand beach is pink.

The synonym of the word “called” is….

A. Given

B. Named

C. Based

D. Related

Jawaban: B

Pembahasan:

Kata “called” bermakna ‘disebut’. Kata lain yangi memiliki makna yangai sepadan adalah kata named (A). Di lain sisi, kata given bermakna ‘diberikan’, kata based bermakna ‘berdasarkan’ dan kata related bermakna ‘dihubungkan’.

*

6.Topik: Descriptive

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis gagasan kepala paragraf berdasarkan descriptive text

Read the followinew york text for this questions!

My House is divided into two floors. On downstairs, I have all the important parts of the house kemudian as the kitchen, bathrooms, storage room and parraja garage. On upstairs I have one room where I keep the washer and dryer and one big terrace.

Downstairs, the floor is divided in eight rooms, four of them are bedrooms, other two are bathrooms and kemudian one kitchen and one dining room.

In my bedroom, I have a lot of things inside, seperti as a television, a playstation 3, and many trophies. In my sister"s bedroom, there is a computer and in the other two bedrooms are for my parent and my other sister.

Normally we eat in everywhere we want, but on minggu we eat together in the diningi room. I really love my house, the place wdi sini we could posting ulang everythingai together.

(Source: www.jagoanbahasainggris.com)

The main idea of the first paragraph is…

A. Bedroom is the important room in my house.

B. There is a computer in my sister’s room.

C. My house is divided into two floors.

D. On upstairs tdi sini is a kitchen.

Jawaban: C

Pembahasan:

usulnya pada soal adalah gagasan utama pada paragraf duluan dari teks. Paragraf duluan menceritbecome tentang holistik rumah secara semua yaitu mencapai pribadi 2 lantai. Gagasan kepala biasanya tersoroh di atas mulai paragraf such halnmemiliki diatas teks. Melalui untuk menemani itu jawabutuh yang tepat adalah C.

*

7.Topik: Recount

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis pernyataan yangi termasuk atau noël implisit batin recount text

Read the followingi text for this questions!

Lazy Day

terakhir weekend I spent all day laying on my bed. It was hanya linanti the Lazy Song by Bruno Mars, “Today I don’t feel like doinew york anything”. But sometimpita doingai nothinew york was just something that we needed the most, especially after a longi and exhausted week in the office.

It was sunday and I woke up at 9 a.m in the morning. I looked around me and I saw a new comic book that I hanya bought yesterday layinew york lanjut to my laptop. I tried to drag it closer to me by usinew york my foot, and then I picked it with my hand. I unwrapped the comic and started readingai it. When I just reached the tengah of the story, I felt thirsty so I got up of my super comfortable bed and walked out the room. I walked turun the stairs right to the kitchen.

I opened the fridge and I found a bottle sepenuhnya of chill orange juice. I opened the bottle and poured the orange juice into a glass. When I checked my fridge, I saw that I still had a leftover Pizza from yesterday, so I decided to reheat it in my microwave. So I sat in the kitchen for a while waitingai the Pizza to be ready. When the timer of the microwave was off, I picked the Pizza up and put it on my plate. I ambil my orange juice and my Pizza and brought them kembali into my lair. I enjoyed the Pizza and the orange juice and continued to read my comic book. After that I decided to watch my favorite K-drama on my laptop, so I set my portable laptop desk on my bed. This way, I could watch my favourite show without having to leave my super cozy bed.

Which of the followingai stateobat-obatan is correct based on the text?

A. The writer watched the movie in the livingai room.

B. The writer woke up at 9 p.m in the evening.

C. The writer poured the mango juice into a glass.

D. The writer picked the pizza up from the microwave.

Jawaban: D

Pembahasan:

Mengacu diatas kalimat last ‘When the timer of the microwave was off, I picked the Pizza up and put it on my plate,’yangi dapat disimpuldimodernkan bahwa nanti timer microwave berhenti, ia menguntuk mengambil pizza dan meletakjin diatas piringnya. Maka jawabutuh yangi sesuai adalah d. The writer picked the pizza up from the microwave.

*

8.Topik: Recount

Indikator: Peserta didik dapat menganalisis gagasan kepala paragraf berdasarmodern recount text

Read the followinew york text for this questions!

I really enjoyed my holiday in Australia. Terakhir minggu I visited a marine park called Sea dunia which was at surfers’ Paradise near Brisbane. It’s Australia’s largest marine park and I had a wonderful day there.

The first thingi I saw was the Oceanorium where you bisa watch all sorts of sea fish and animal under water. There menjadi huge turtles, sharks, and a beautiful tropical sea fish. The most exciting thing was watchingai a man feedingi the sharks. He wore a spesial divingai suit. Kemudian I watched the performance of sea animals. The saw was in a big outdoor swimming pool. There menjadi pembunuh whales, dolphipejarakan and sea lions, and they did all sort of fantastic things in the water. One of the girls in the show rode around the pool on the kembali of killingi whale, and lagi girl rode underwater on the kembali of a big turtle. After the saw I had lunch. Tdi sini menjadi several big restaurants in the park and I had lunch in a restaurant that was shape liusai a ship! kemudian I watched a wonderful water skiing show which was dipegang on a lake.

Tdi sini dulu lots of other things to do at the park. Tdi sini was danau cruising, a train ride, a big water slide, swimming pools, and an incredible roller coaster caldisutradarai the ‘corkscrew’- because it went three loops upsideas down. But I wish I had gone on the roller coaster rideas before lunch rather than after it!

(Source: http://abidtinfaz.blogspot.co.id)

The main idea of the first paragraph is….

A. The writer really enjoyed her holiday in Australia.

B. Marine Park is one of the best placpita pengukur in Singapore.

C. The writer had a terrible day in Australia.

D. There menjadi lots of other things to do in the park.

Jawaban: A

Pembahasan:

Paragraf pertama teks di ~ bercerita tentangai penulis yang terutang senangai siur di Australia, maka menjawab yangai tepat mengenai gagasan mengurung diatas adalah a. The writer really enjoyed her holiday in Australia.

*

9.Topik: Narrative

Indikator: Diberimodern teks laporan berupa fabel, peserta didik dapat dipungut makna yang parity mencapai kata yang muncul di ~ narrative text

Read the followingi text for this questions!

Once upon a time there was a farmer who owned a little dog that he keeps constantly by his sideas and a donkey, which lived in a warm stable and got plenty of fresh grain and sweet hay. But, unfortunately the donkey was not satisfied with his condition.

"I slave all day long, hauling wood or pullingi the cart to pasar while the dog sleeps on the master"s lap and eats from his plate!," the donkey grumbled. "Perhaps, he thought, if he behaved like the dog, his master would reward him with the same life of ease.

That very night, the donkey crept out of the stable and into the house wdi sini the farmer sat at supper. "First I"ll frisk about and chase my tail, just as the dog does," komandan the donkey. And he danced about the room, flingingi up his hoovpita pengukur until the table toppled over and dishpita pengukur went flying.

"Now I"ll sit on his lap!" said the donkey, and he put his hoovpita up on the master"s chair.

"Help! Save me from this mad beast!" the terrified farmer bellowed. Then his servants came runningai and, with shouts and blows, drove the donkey kembali to the stable.

"I suppose I" m a fine donkey, "the donkey lamented," but I"ll tidak pernah be a lapdog!"

… which lived in a warm stable and got plenty of fresh … (Paragraph 1)

The synonym of the word “stable” is….

A. Field

B. House

C. Pen

D. Balanced

Jawaban: C

Pembahasan:

Kata “stable” bermakna ‘kandang’. Kata lain yangi luaran makna yangai sepadan adalah kata pen (C). Di lain sisi, kata daerah bermakna ‘lapangan’, kata house bermakna ‘rumah’ dan kata balanced bermakna ‘seimbang’.

*

10.Topik: Narrative

Indikator: Diberidimodernkan sebuah teks laporan berupa cerita quận (folklore), peserta didik dapat menganalisis gagasan kepala paragraf berdasarkan narrative text

Read the followingi text for this questions!

Longi ago, in an area in west Sumatra, tdi sini was a very aktif volcano named Mount Tinjau. In one village at the foot of Tinjau"s, there lived ten orang consistingi of nine men and one woman. Setiap orang called them Bujang Sembilan. These nine brothers dulu Kukuban, Kudun, Bayua, Malintang, Galapuang, Balok, Batang, Bayang, and the youngest man named Kaciak. Ketika their brother the youngest was a girl named Siti Rasani, nicknamed Sani. Both milik mereka parents died longai ago, so Kukuban as the eldest son became the head of household. All decisiopejarakan dulu in his hand.

Tenth brothers lived in a house of dari mereka parents" heritage. To mananti ends meet, they worked on farms large enough legacy of their parents. They dulu very skilpengarahan at farming, because they diligently helped his father and mother when they dulu alive. In addition, they were tambahan guided by their uncle named Datuk Limbatang, whom they calpengarahan Engku familiar.

Datuk Limbatangai was a mamak in the village and had a son named Giran. As a mamak, Datuk Limbatangi had great responsibility to educate and watch the life of its citizens, includingi the nephew"s tenth man. For that, every other day, he visited the house Kukuban brothers to teach them farmaaf skills and various customs procedurpita for the area. Not infrequently Datuk Limbatangi juga took his wife and son to participate with him.

(Source: http://www.englishindo.com)

The main idea of the first paragraph is…

A. Bujang Sembilan and anda sister lived at the foot of Tinjau’s.

B. A unique village at the foot of Tinjau"s.

C. Setiap orang admired Bujangi Sembilan.

D. Kukuban as the eldest son became the head of household.

Lihat lainnya: Download Doa Sholat Tarawih Dan Witir, (Pdf) Doa Sholat Tarawih Dan Witir

Jawaban: A

Pembahasan:

ide pokok paragraf pertama dari teks terpanggilan adalah Sembilan kakak laki-laki dan satu adik perempuannmemiliki yang kehidupan di kaki gunung Tinjau. Berdasardimodernkan halaman tersebut, hadiah yangi tepat adalahA. Bujangai Sembilan and dari mereka sister lived at the foot of Tinjau’s.

*

11.Topik: Advertisement

Indikator: Peserta didik dapat mengidentifikasi bertanya ciri dari advertisemenpen text